Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2009

KEEP BETING ΑΝΤΙΓΟΝΗ (από ΚΟΣΜΑ)

Τα προσωπικά βιώματα είναι μοναδικά και δεν επιδέχονται κριτική ή τοποθετήσεις.
Οι αναλύσεις όμως επιδέχονται.

Θα τοποθετηθώ λοιπόν μιας και το ζητούμενο σου αν αντιλαμβάνομαι σωστά, είναι η ανταλλαγή απόψεων. Έχει μεγάλη σημασία όταν θέλεις να αναλύσεις ένα ζήτημα, να λαμβάνεις υπ όψη όλες τις παραμέτρους που υπάρχουν γύρω από αυτό.

Όπως οι περισσότεροι που καταπιάνονται με το θέμα που έθιξες, και εσύ κανείς ένα σφάλμα. Ξεκινάς από λάθος αφετηρία. Ξεκινάς κατηγοριοποιώντας τους ανθρώπους. Σε άντρες και γυναίκες, προσδίδοντας σε όλους της ίδιας κατηγόριας τα ίδια χαρακτηριστικά. Πράγμα που δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα και ευτυχώς. Με αυτή την προσέγγιση λοιπόν αφαιρείς από τον καθένα τη μοναδικότητα που είναι κοινά παραδεκτό πως έχει (ο καθένας) και τον εντάσσεις σε μια κατηγόρια, στο σωρό δηλαδή. Με αυτόν τον τρόπο εξυπηρετείς και υποστηρίζεις βέβαια ικανά την άποψη που έχεις σχηματίσει (από τα οποία βιώματα σου), πέφτεις όμως στην παγίδα να εξομοιώσεις και τον εαυτό σου με όλες τις άλλες (γυναίκες) της κατηγόριας.

Είμαι σίγουρος όμως ότι δεν αισθάνεσαι ίδια με καμία. Αν λοιπόν δεν αισθάνεσαι ίδια με καμία, όταν με εξισώνεις εμένα η τον καθένα η την καθεμία κάτω από μια επικεφαλίδα άντρες-γυναίκες, τότε μάλλον μας αδικείς, μαζί και τον εαυτό σου.

Αν μιλήσουμε τώρα για συναισθήματα πιστεύω ότι όλοι οι άνθρωποι και σε αυτό το θέμα είναι μοναδικοί. Από το τι συναισθήματα τους προκαλεί το ίδιο γεγονός μέχρι την ιεράρχηση των συναισθημάτων και των αισθημάτων, μέχρι και την απουσία αισθημάτων και συναισθημάτων.

Φτάνοντας τέλος στο κυρίαρχο ζήτημα των σχέσεων των ερωτικών έχω να πω ότι διέπονται από τους ίδιους κανόνες όλων των άλλων σχέσεων, πατέρα-γιου, μάνας-γιου, μάνας-κόρης, αδερφών σε μια οικογένεια, εργασιακές σχέσεις, κοινωνικές κλπ.

Ποιοι είναι οι κανόνες?

1ον όσο υποχωρείς και υποτάσσεσαι στα θέλω των άλλων τόσο απομακρύνεσαι από τα δικά σου. Όσο ανέχεσαι καταστάσεις που σε κάνουν να ασφυκτιάς τόσο τις παγιώνεις . Αν εσύ δεν θέσεις και υπερασπιστείς τα όρια του ζωτικού σου χώρου , δεν θα το κάνει κανένας άλλος.

2ον Δεν υπάρχουν αυτονόητα σε μια σχέση. Ότι με ενοχλεί, με καταπιέζει, μου τη σπάει, δεν περιμένω να το αντιληφθεί ο άλλος. Το σχολιάζω, το κάνω θέμα, το διεκδικω.

3ον Αυτογνωσία. Βοηθάει να ξέρεις ποιος είσαι, τι και ως που μπορείς. Τότε αναγνωρίζοντας τις δυνάμεις και τις αδυναμίες σου αναλόγως μπορείς να παίρνεις βάρη η να ζητάς βοηθεια.

4ον Η ηρεμία. Η έλλειψη ανούσιων συνήθως και ψυχοφθόρων εντάσεων είναι σημαντική.

Τέλος( θα μπορούσαμε να πούμε κι άλλους κανόνες αλλά στην ουσία δεν υπάρχουν κανόνες) όλα συνοψίζονται σε μια φράση που εμπεριέχει όλους τους κανόνες για όλων των ειδών τις ανθρώπινες σχέσεις, που την είπε ο Κύριος που ανέφερες ( σημειώνοντας ότι δεν πιστεύω στη θεϊκή υπόσταση του). Σε ελεύθερη μετάφραση είπε ότι : πριν κάνεις κάτι που θα έχει αντίκτυπο σε κάποιον άλλο άνθρωπο οποιονδήποτε αντίκτυπο, συναισθηματικό, οικονομικό, ψυχολογικό, υγείας κλπ (και μάλλον όλες οι πράξεις μας έχουν αντίκτυπο) βαλε τον εαυτό σου στη θέση του αλλού και πράξε και συμπεριφέρσου όπως θα ήθελες να σου συμπεριφερθούν.
Αγαπητή Αντιγόνη οι σχέσεις είναι σαν τα τυχερά παιχνίδια και ποιο πολύ μοιάζουν με το στοίχημα, γιατί έχουμε την ψευδαίσθηση ότι ξέρουμε που ποντάρουμε. Λέμε αυτή η ομάδα φαίνεται καλή, ας ποντάρουμε. Είναι όμως απαραίτητο για να κερδίσεις ένα πράγμα.

Να ΠΟΝΤΑΡΕΙΣ . Κι όταν χάνεις να ξέρεις να διαχειριστείς την ήττα. Και επειδή έχανες μέχρι τώρα μην εξομοιώνεις όλες τις ομάδες.Έχει και ομάδες που κερδίζουν, που παίρνουν πρωταθλήματα, κύπελλα.

KEEP BETING ΑΝΤΙΓΟΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου